fbpx

Kako prodati photobook ?

Kao što smo u prethodnom blogu pisali, popriličan broj fotografa i dalje ne nudi svojim klijentima photobook.
Mi ćemo se potruditi da vam ovim savetima pomognemo u vezi prodaje, kao i da vam olakšamo poslovanje.

  1. Edukujte svoje klijente o proizvodima koje nudite
    Objasnite im da shvate trajnost i važnost photobooka, da je to knjiga koja priča priču sa jednog od najvažnijih dana njihovih života. Takođe im pojasnite da nije važan broj fotografija, već ono što se na njima nalazi.
    Ukoliko je fotografija nekvalitetna, onda je ta fotografija samo parče bezvrednog papira ali ako već izaziva neku emociju onda to nema cenu. Ono što nema cenu u budućnosti, mora biti skupo u sadašnjosti.
  2. Uzorci
    Daleko lakše ćete prodati photobook, ako imate ga klijenti mogu uživo da vide i dodirnu. Naročito ukoliko imate neodlučne mladence koji se razmišljaju u vezi book-a.
    Uzorak bi trebao da bude od jednog venčanja, od početka do kraja, da klijenti mogu da se upoznaju sa vašim radom
  3. Prodaja u paketima
    Ukoliko uključite photobook u paketu zajedno sa vašim angažmanom za fotografisanje, veća je verovatnoća da će se odlučiti za isti. Vrlo često ne reaguju dobro na cene pojedinačnog proizvoda, a opet kada je sve u paketu, lakše prihvate i odluče se za vas.
  4. Dodatni photobookovi
    Probajte da uvrstite u ponudu dodatne bookove za roditelje i kumove. Npr. možete napravite paket Book 30×40 za mladence, 20×30 – 2 kom za roditelje, 20×15 – 2 kom. za kumove
  5. Nemojte nuditi previše izbora
    Klijenti se najčešće odluče za onaj model booka koji vide kao uzorak. Formirajte svoj stil i neka to bude deo vašeg brenda. Zato im nemojte davati previše izbora oko materijala kao i modela booka, samo ćete ih više zbuniti i otežati im odluku.
  6. Prodaja dodatnih listova
    Napravite cenu booka sa npr. 20 listova. Jedna od dobrih prodajnih taktika sa velikim procentom uspešnosti koju možete probati je da pošaljete 30 listova na odobrenje od kojih treba da odaberu 20. Zatim im kažete da je doplata X eur po listu, a ako se odluče za svih dodatnih 10 listova bez izmene dobiće ih za 60% cene.
    Na taj način bukvalno možete otplatiti trošak booka i ostaje Vam čist profit.
  7. Veliki formati i luksuzni proizvodi
    Uvrstite u ponudu i uradite kao uzorak neki luksuzniji model booka i u nekom  većem formatu. Možda će mali broj klijenata se na kraju odlučiti za njih, ali ćete svakom od potencijalnih delovati daleko ozbiljnije i ostaviti značajan utisak.

Leave a Reply