fbpx

Kako napraviti photobook ?

Veliki broj fotografa i dalje ne nudi svojim mladencima photobook, bilo kroz pakete ili neki drugi oblik ponude.

Najčešći izgovor je da im je to teško i da im predstavlja problem dodatna komunikacija sa klijentima i korekcija pripreme za štampu, da nemaju vremena ili na kraju krajeva da to jednostavno mladenci ne žele.
Iako mi primarno radimo sa profesionalnim fotografima i agencijama, sve više dobijamo upite od mladenaca kojima fotografi nisu ponudili photobook već samo digitalne fajlove ili fotografije u klasičnom albumu.

Nažalost na ovaj način ostavlja se novac na stolu, jer photobook bi trebao da bude primarni proizvod koji fotografi nude klijentima, a kada je venčanje u pitanju tu uvek imate prostora da u paketu prodate i bookove u manjim dimenzijama za roditelje i za kumove.

Ako bi smo jednom rečenicom opisali photobook rekli bi smo da je to knjiga koja treba da ispriča priču kroz fotografije, od početka do kraja venčanja, krštenja ili sličnog događaja.
Najbolji način da dizajnirate book je taj da neko ko nije prisustvovao venčanju, kada prelista otvori i prelista book može da oseti deo atmosfere tog dana.

Naša preporuka što se software-a tiče je Smart Albums koji je veoma brz i intuitivan i pravljen od fotografa za fotografe. Bukvalno book možete završiti za 15 minuta ako imate spremne sve fotografije.
Naravno možete složiti book i u Photoshopu ali daleko sporije je Smart Albums baš namenski napravljen samo za to.

Kome prepustiti odabir fotografija ?

Tu imamo 2 scenarija, jedan je da klijenti prepuste fotografu odabir što je i bolja opcija a druga je da mladenci biraju fotografije.
– Ukoliko prepustite klijentima odabir morate im dati smernice koje fotografije da biraju da bi book imao smisla, jer vrlo često se desi da odaberu fotografije sa gostima iz restoranima ili nekom daljom familijom što kvari ceo koncept.
Ako već želite da radite book koji će uključiti i taj tip fotografija, onda on mora biti u većim formatima i sa većim brojem listova, što je inače i praksa u zemljama Evrope i Amerike.
– Kada fotograf pravi odabir je daleko bolja opcija za finalni rezultat, jer fotograf tačno zna šta treba book da sadrži i na koji način da bude složen.
Iz druge perspektive, može doći do žalbi klijenata jer im se neke fotografije ne sviđaju pa onda im morate izaći u susret, ali samo za 1-2 fotografije i ne dozvoliti više od toga.

Saveti u vezi slaganja booka

– Listove složiti hronološki, u nastavku imate smernice koje mogu da vam posluže kako da to uradite na najbolji način.

  • detalji kod mlade u sobi i kući (venčanica, nakit, cipele, šminka, fotografije na zidu, kućni ljubimci), pripreme i njeni portreti, fotografije sa roditeljima i najbližim članovima porodice da bi dočarali atmosferu koja je prisutna
  • spremanje mladoženje i njegovi portreti, uključujući i dešavanja u njegovom domu
  • dolazak po mladu
  • ceremonija građanskog venčanja
  • crkveno venčanje
  • photosession – bar po jedan list sa mladom i mladoženjom posebno a zatim i njihove zajedničke fotografije na nekoliko listova
  • ulazak u restoran i prvi ples
  • žurka i atmosfera
  • sečenje torte i nazdravljanje šampanjcem

– Na istom listu nemojte kombinovati crno-bele i kolor fotografije – uvek bi trebalo da budu sve u koloru, crno bele ili uniformisane u nekom drugom tonu
– Ukoliko imate neku izuzetno dobru i upečatljivu fotografiju sa kojom ste oduševljeni slobodno je ostavite samu preko celog lista da bi ste dobili „wow“ efekat prilikom listanja
– Idealan scenario je da na jednom listu budu fotografije iz iste situacije ili iste lokacije
– Ukoliko mogućnosti dozvoljavaju na istom listu složite fotografije gde su mladenci istog raspoloženja i izraza lica odnosno na jednom listu npr. gde su oboje setni i zamišljeni a na drugom kad su nasmejani.
– Kada fotografišete na lokaciji već razmišljajte o tome kako će to izgledati na listu i kako možete prodati dodatne listove klijentima
– Dozvolite booku da diše – koristite negativan beli prostor i odmaknite pojedinačne fotografije od svih ivica na stranicama
– Vodite računa da se na polovini lista (na bigu – delu gde se savija list) ne nalazi oko, nos, usta ili neki sličan deo tela

Leave a Reply